De lavendelvelden in de Provence

provence 725856 640 - De lavendelvelden in de Provence

De lavendelvelden in de Provence

Afgelopen maandag zag ik op social media een prachtige modeshow van de ontwerper Jacquemus. De modeshow vond plaatst in de lavendelvelden bij het pittoreske plaatsje Valensole. De Provence kleurt op dit moment prachtig paars en tussen de geurende struikjes was een felroze catwalk gecreëerd. Een prachtige plek om mooie ontwerpen te showen als je het mij vraagt! Het lavendelseizoen is nu echt begonnen. Vandaag vertel ik er meer over en deel ik ook een aantal leuke feitjes over deze geurende paarse struik.

Het lavendelseizoen

Het lavendelseizoen vindt plaats tussen juni en augustus. De beste tijd om deze prachtige velden te bezoeken, is tussen eind juni tot half juli. Gedurende deze periode zullen de velden in volle bloei zijn. De beroemdste lavendel bevindt zich in het dorpje Sault met de beroemde Senanque-abdij, dat dateert uit de 12e eeuw. De lavendelvelden kun o.a. vinden in Valensole, tussen Apt en Lourmarin, Sault, in de omgeving van Grignan en rond Ferrassières.

“Lavendel is de ziel van de Provence” -Jean Giono

Lavendelroutes

In augustus organiseren de lavendelboerderijen open huizen. Je komt dan meer te weten over het oogsten en hoe het distilloeerproces werkt. In het plaatsje Cousellet kun je het lavendelmuseum bezoeken, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en de teelt van de lavendel. Geweldig om een auto rit langs deze velden te maken. Je kunt je voorstellen hoe geurend deze route zal zijn! Een goede tip: zoek een mooie plek voor een picknick met uitzicht op de lavendelvelden.

Lavendelstruik - De lavendelvelden in de Provence

Een paar feiten over lavendel

 • Lavendel wordt gebruikt om zeep en cosmetica te maken en je kunt het in recepten gebruiken.
 • Lavendelhoning is kalmerend, vocht herstellend en verbetert het aanzien van de huid en herstelt de balans tussen lichaam en geest.
 • Lavendel kan ook worden gebruikt voor bepaalde kwalen zoals een zere keel, spierpijn, bepaalde huidaandoeningen en voor het verminderen van stress.
 • Als je je lavendel wilt drogen, duurt dit proces 2-3 weken.
 • Lavendel kun je ook gebruiken voor desinfectie en is ook antiseptisch.
 • Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten lavendel. De meest voorkomende zijn de Lavandula angustifolia en de Lavendula stoechas.
 • Lavendel betekent in het Latijn, om te “wassen”.
 • Lavendel wordt over de hele wereld geteeld.
 • Lavendel komt uit dezelfde bloemenfamilie als de munt.

Kuiflavendel - De lavendelvelden in de Provence

Ik heb mijn tuin nu volgezet met lavendel en voor het eerst dit jaar, ontdekte ik de witte lavendel.

Witte lavendel - De lavendelvelden in de Provence

Houd jij van lavendel?

 

pinit fg en rect red 28 - De lavendelvelden in de Provence

Gerelateerde artikelen

10 reacties

 1. Wat een leuk artikel! Ik wil daar graag eens naar toe. Zet het op m’n lijstje voor volgend jaar. Zou het in deze periode niet heel druk zijn?

 2. Een van mijn lievelingsbloemen. Lavendel is voor mij het ultieme zomergevoel. Gelukkig heb ik hier de lavendelhoeve ( Stokrooi België ). Daar hebben ze 10-tallen soorten lavendel. Als ik daar rondwandel waan ik me in de Provence .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.