De belevenis van het shoppen volgens Mr. Selfridge
Sinds ik op Netflix de serie Mr. Selfridge heb gezien, ben ik zeer geinteresseerd geraakt in het fenomeen warenhuis en shoppen in vroegere tijden. Tijd voor een stukje geschiedenis op dit blog. Vandaag wil ik het hebben over de belevenis van het shoppen volgens Mr. Selfridge.
Korte geschiedenis
Harry Gordon Selfridge (11 januari 1858 – 8 mei 1947) was de oprichter van het warenhuis Selfridges en stond bekend als de ‘graaf van Oxford Street.’ Hij werd geboren in Ripon, Wisconsin en begon met kranten bezorgen. Op zijn veertiende vond hij werk bij een bank. Daarna had hij nog een paar banen tot hij een functie kreeg bij Marshall Field’s in Chicago, waar hij 25 jaar bleef werken. In 1890 trouwde bij met Rose Buckingham. Het echtpaar kreeg vijf kinderen.
In 1909 kwam hij naar Londen waar hij in Oxford Street een warenhuis opricht, Selfridges. Het is meteen duidelijk dat Mr. Selfridge een heel ander beleid zou voeren dan zijn collega’s in de Engeland. Hij was zijn concurrenten steeds een stapje voor. Shoppen moest een belevenis zijn en hij wilde dat de kopers zo veel mogelijk tijd in zijn winkel zouden doorbrengen. Er was een bibliotheek, een rustruimte, een ruimte voor de vrouw en restaurants.
Mr. Selfridge had mooie innovaties op het gebied van zijn winkel. Als je de winkel binnen kwam, werden je zintuigen meteen geprikkeld door de parfum die werd tentoongesteld en vergat je de vieze geur van de straat die werd veroorzaakt door paard en wagen. Zijn winkel was een eersteklas attractie geworden, want winkelen zoals wij dat nu kennen, was toen niet gewoon. Hij gaf een groot budget aan reclame uit en schroomde niet om risico’s te nemen. Mr. Selfridge wilde het winkelend publiek laten dromen en voor een tijdje hun zorgen te laten vergeten.
De vijf stappen van Harry Gordon Selfridge
1. Beauty groot maken
Ik schreef het al eerder, maar Mr. Selfridge bracht de schoonheidsproducten naar de voorkant van het warenhuis. In die tijd werden deze producten onder de toonbank verkocht, maar daar wilde hij verandering in brengen. En dat lukte!
2. Spektakel
Selfridges was ook beroemd om haar prachtige etalages. Deze werden ook ‘s nachts verlicht, wat niet normaal was in de vroege jaren 1900. Er stonden altijd veel mensen om de etalages te bewonderen. Hij creëerde een droomwereld binnen en buiten de winkel.
3. Het opkomen van vrouwenrechten
Mr. Selfridge was een groot voorstander van vrouwenrechten en creëerde etalages die de Suffragettes ondersteunden. Ook was hij de eerste die vrouwen toiletten introduceerde in zijn warenhuis.
4. Theater van de detailhandel
Mr. Selfridge bracht het theater naar zijn warenhuis. Er was altijd veel live muziek in de winkel en dansvertoningen.
5. ‘Tuning in’
Op het dakterras werd een radiomast gebouwd zodat de muziekopnamens vanuit de winkel konden worden uitgezonden.
De serie
De serie is een van mijn favorieten en ik geef toe dat ik hem twee keer heb gezien. De tweede keer zie je de dingen soms anders. Het is een serie die ontzettend goed en mooi gemaakt is. De kostuums zijn prachtig, de dialogen zitten goed in elkaar en een inkijkje in het leven van een winkelmeisje vind ik ook erg interessant om te zien, ook al weet ik dat het in de serie ook deels geromantiseerd is. Maar de serie geeft wel goed weer hoe het leven in die tijd was. De angst voor oorlog en de jongemannen naar het front gingen. Een groot deel van de mannelijke werknemers van Selfridges vocht aan het front en moesten de vrouwen hun werkzaamheden overnemen. Ook maakten sommige vrouwen carriere in de winkel maar moesten deze stoppen als ze gingen trouwen. Maar vooral hoe Mr. Selfridge zijn winkel tot een succes maakt (soms zonder slag of stoot) maakt het voor mij interessant.
Een paar feitjes
Dankzij de Britse liefde voor thee, had Selfridges succes. De financiering voor de winkel werd gedekt door de theemagnaat John Musker. De producten, zoals kopjes, schotels, theepotten en suikerkommen gingen als zoete broodjes over de toonbank.
Om klanten naar de winkel te lokken, werden er prachtige etalages gecreeerd. Dit waren de mensen niet gewend. Vaak stonden winkeliers in de deuropening om klanten naar binnen te halen. Ook gebruikte Selfridge etalage displays die vaak de nieuwste uitvindingen en ideeen weerspiegelde. Heel vooruitstrevend!
Het leven van een winkelmeisje was zwaar. De werktijden waren van 8.00-22.00 uur en zij moesten altijd klaar staan om de klanten in de winkel te ontvangen. Na sluitingstijd moest er voor bevoorrading worden gezorgd voor de volgende ochtend.
(Bron: HistoryExtra, Behind the Counter: Shop Lives from Market Stall to Supermarket, book’s editor, Hazel Cochrane)
Bekende uitspraken van Harry Gordon Selfridge
1. “People will sit up and take notice of you if you will sit up and take notice of what makes them sit up and take notice.”
2. “The boss drives his men; the leader coaches them.”
3. “The boss depends upon authority; the leader on good will.”
4. “The boss inspires fear; the leader inspires enthusiasm.”
5. “The boss says “I”; the leader, “we.”
6. “The boss fixes the blame for the breakdown; the leader fixes the breakdown.”
7. “The boss knows how it is done; the leader shows how.”
8. “The boss says “Go”; the leader says “Let’s go!”
9. “The customer is always right.”
10. “Give the lady what she wants.”
Heb jij deze serie gezien?
Foto header: Selfridges.com
16 reacties
Wat interessant! En grappig dat hij het vrouwentoilet geïntroduceerd heeft. Nu zitten ze er aan te denken om dat weer af te schaffen.
Die laatste zin ga ik trouwens even aan mijn man doorgeven, haha!
Dank je wel! Hij was zijn tijd ver vooruit. En die laatste zin vind ik ook fantastisch.
Super interessant dit! Zeker ook als je kijkt naar wat voor invloed dit nog steeds heeft op hedendaagse warenhuzien.
Simone recently posted…Me-time & skincare routine
Dank je wel. Heel interessant om te zien hoe zijn ideeen nog steeds worden uitgevoerd.
Wat interessant om te lezen. Toch eens de serie gaan kijken.
Marije recently posted…Leven met lipoedeem || Had je het anders gedaan?
Dank je wel! Het is echt een aanrader.
Leuk, dat je dit schrijft. Warenhuizen, en nog een paar dingen zoals de opkomst van het massatourisme, (kortom, hoe kun je mensen in grote getalen naar 1 doel leiden) interesseren mjj extreem. Is dat marketing? Vermoedelijk wel.
Hier in Zürich is helaas net een groot warenhuis in een typisch warenhuis gebouw, met glas-in-lood bij het trapenhuis gesloten, vanwegen een huurstrijd. Nu komen er voornamelijk kantoren! in. Vooral jammer vanwege het gebouw.
Dank je wel. En wat zonde van het gebouw. Een warenhuis is mooier dan allemaal kantoren. Jammer!
Wat ontzettend leuk om te lezen! Wat gaaf dat hij zijn tijd (en concurrenten) zo vooruit was. Ik moest wel lachen trouwens om het feitje dat hij op zijn 14e al bij een bank mocht werken. Dat is in deze tijd echt ondenkbaar, maar was toen heel normaal.
Giovanna Jansen recently posted…Herschrijven van je eerste versie doe je zo
Dank je wel! Bizar he, zo jong al. Dat waren toch hele andere tijden. Kunnen wij ons bijna niet voorstellen.
Wat een leuk blog om te lezen 🙂 Ik ben ooit begonnen aan de serie, maar omdat druk was met afstuderen nooit meer verder gekeken. Nu krijg ik toch weer zin om te kijken!
Mirjam recently posted…Schrijfpraat #4 Duurzaam schrijven // 1
Dank je wel! Zeker doen, het is een prachtige serie.
Wat een origineel en leuk artikel. Interessant zeg! En wat een visie had die man. k had nog nooit van deze serie gehoord, toch ook maar eens op mijn kijklijstje zetten.
Yvonne recently posted…Lekkerder, verser, voordeliger: je voorraad online bestellen (+ WINACTIE!)
Dank je wel! Het is echt een aanrader om te kijken.
Wat interessant om te lezen.
Suzanne recently posted…Kleine borsten
Dank je wel!