Dagje uit aan de Cote d’Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Aankomst op Ile Saint Marguerite - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Dagje uit aan de Cote d’Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Om toch de vakantiestemming erin te hebben, zal ik de komende tijd een aantal vakantie herinneringen met jullie delen. Dit keer gaan we een dagje uit aan de Cote d’Azur: het eiland Ile Saint-Marguerite bij Cannes. Geniet je mee?

Geschiedenis

Het Île Sainte-Marguerite is de grootste van de Lerins eilanden, zo’n 3 km in oppervlakte. Het eiland is een echt paradijs met rotsachtige inhammen en een prachtige natuur. Met de veerboot vanuit Cannes vaar je binnen 20 minuten naar het Ile Sainte-Marguerite. Als je op het eiland aankomt, heb je echt het gevoel dat je een andere wereld binnenstapt. Het eerste dat opvalt is de verfrissende eucalyptus geur en het prachtige landschap. Een kronkelige pad voert je naar de top met een spectaculair uitzicht op zee en Cannes lijkt op deze manier heel ver weg.

Naar Ile Saint Marguerite - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Plattegrond Ile Saint Marguerite - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Natuurschoon Ile Saint Marguerite - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Wonen op Ile Saint Marguerite - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Ile Sainte-Marguerite wordt bewoond sinds de Romeinse tijd en staat bekend om het Fort Royal, waar de “man met het ijzeren masker” gevangen werd gezet. Tot op de dag van vandaag wordt er gespeculeerd over de identiteit van deze man, aangezien niemand ooit zijn gezicht heeft gezien. Hij hield zijn gezicht altijd verborgen onder een  zwart fluwelen masker.

Enkele feitjes

De enige feiten die over deze gevangene bekend zijn  is door correspondentie tussen zijn gevangenbewaarder en zijn meerderen in Parijs.

De eerste berichten over de gemaskerde gevangene dateren van 1 juli 1669, toen minister Louvois een gemaskerde gevangene toevertrouwde aan de zorg van Bénigne Dauvergne de Saint-Mars, gouverneur van de gevangenis van Pinerolo of Pignerol, toen een deel van Frankrijk.

Volgens de brief was de echte naam van de man Eustache Dauger en was hij gearresteerd in Duinkerke. Louvois droeg Saint-Mars op om hem op te sluiten in een cel met dubbele deuren om te verhinderen dat hij werd afgeluisterd. Dauger werd verteld dat hij onmiddellijk zou worden gedood als hij zou spreken over iets anders dan alledaagse zaken. Saint-Mars mocht Dauger slechts één keer per dag zien en hem van voedsel en andere behoeften voorzien. Maar aangezien de gevangene “slechts een bediende” was, zou hij – volgens Louvois – niet veel nodig hebben.

De eerste geruchten over de identiteit van de gevangene begonnen toentertijd tijd al rond te gaan. Hoewel de legende verklaarde dat de gevangene het masker op elk moment droeg, is het waarschijnlijker dat hij alleen tijdens het vervoer werd gemaskerd en als er gasten in de gevangenis waren. De gevangene stierf op 19 november 1703 en werd de volgende dag begraven onder de naam Marchioly. Al zijn meubilair en kleding werden, naar verluidt, vernietigd (bron: Wikipedia)

Dit verhaal heeft al vele schrijvers geïnspireerd en er zijn verschillende romans en films over hem gemaakt.

Fort Royal Ile Saint Marguerite - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Naar het Fort Royal Ile Saint Marguerite Small - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Fort Royal Small - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Geschiedenis Fort Royal - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Doorkijkje Fort Royal - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Muurschilderingen Fort Royal - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Binnen in de gevangenis Fort Royal - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Fort Royal buiten Ile Saint Marguerite - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Wat is er verder te doen?

Je kunt een rondleiding door het Fort Royal maken en de cel bezoeken.  Het Fort Royal herbergt ook het Musée de la Mer waar je archeologische vondsten van scheepswrakken kunt bewonderen.

Het pad volgen door de bossen in de schaduw van de pijnbomen en in een baai  genieten van de stilte, de zon en het kabbelende water. Een oase van rust!

Uitzicht op Ile Saint Marguerite Small - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Uitzicht vanaf Ile Saint Marguerite Small - Dagje uit aan de Cote d'Azur: het eiland Ile Sainte-Marguerite bij Cannes

Er zijn een paar restaurants op het eiland waar je kunt zitten voor een lekker drankje en hapje voordat je terugkeert naar de drukte van  Cannes.

Veerboten naar Iles des Lerins

De terminal voor de veerboten naar de eilanden is te vinden in de uiterste zuidwestelijke hoek van de haven van Cannes. Als je in het centrum van Cannes staat met uitzicht op zee, loop dan richting loop Quai Saint Pierre voorbij het Sofitel hotel. Meer informatie over de eilanden en de veerboten kun je hier lezen

Het was een prachtige dag op dit eiland en het is een perfect uitstapje als je in Cannes of omstreken bent.

Gerelateerde artikelen

10 reacties

    1. Als je er weer eens naar toe gaat, zeker doen! Je kunt het ook combineren met een bezoek aan het nabijgelegen eiland, Ile Saint-Honorat. Daar schrijf ik ook nog een blog over binnenkort.

  1. Super idee om vakantieherinneringen te posten. Nu we er toch niet heen kunnen. Ik heb niet geweten dat er daar eilanden voor de kust liggen. Lijkt me leuk om er eens heen te gaan. Veel succes met het herinneren.

  2. Wat gaaf! Ik had er een heel ander beeld van, maar dat vind ik juist ook wel heel tof! Hij gaat op mijn lijstje en ooit hoop ik er naar toe te kunnen 😀

  3. Wat een interessant verhaal, dat over de man met het ijzeren masker. Ik hoop trouwens inderdaad dat een fluwelen masker was, en niet echt van ijzer;-) Wat een mooie plek! Heerlijk om even bij de foto’s weg te dromen. Wij hebben er ons maar neergelegd dat we dit jaar waarschijnlijk maar niet meer op vakantie gaan, maar dromen voor volgend jaar mag natuurlijk!
    bychristiana recently posted…Beginnen met opruimen! Wáár moet je starten en hoé pak je het aan?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.